Vanaf januari geldt er een nieuwe sorteerverplichting voor bedrijven inzake keukenafval en etensresten. Dit is een gevolg van een besluit van de Vlaamse regering. We geven je graag de sorteer instructies mee en welke sectoren hieronder vallen.

Wanneer ben ik verplicht om als bedrijf keukenafval en etensresten in te zamelen?

Vanaf 1 januari 2021 geldt voor bepaalde bedrijven de verplichting om keukenafval en etensresten selectief in te zamelen. Deze verplichting moet je nakomen wanneer jouw bedrijf minstens een keer per week warme maaltijden serveert én onder een van volgende sectoren valt:

  • Scholen met meer dan 300 leerlingen
  • Restaurants, brasserieen en hotels die meer dan 50 maaltijden per dag serveren
  • Ziekenhuizen vanaf 25 bedden
  • Rust- en verzorgingstehuizen vanaf 30 bedden
  • Supermarkten met een netto-verkoopsoppervlakte van meer dan 400 m2
  • Feestzalen en polyvalente zalen vanaf 250 plaatsen
  • Alle cateringbedrijven

Wat moet ik concreet doen als ik verplicht ben?

Wanneer je minstens eenmaal per week een warme maaltijd serveert en je onder een van bovenstaande sectoren valt, ben je verplicht om je keukenafval en etensresten te scheiden aan de bron. Vanaf 2021 zullen er ook controles uitgevoerd worden door de Vlaamse overheid.

IVAREM biedt hiervoor momenteel GEEN dienstverlening aan. Je zal voor de inzameling beroep moeten doen op een private afvalinzamelaar.

Opgelet! De verplichting geldt vanaf 1 januari 2024 voor alle bedrijven.
Je kan alle informatie en sorteerinstructies nalezen op www.ovam.be/keukenafval

Meer info: gratis infolijn 0800 90 441.

U ontving deze nieuwsbrief omdat uw zaak onder de categorie horeca of evenementen staat in de bedrijvengids op www.bonheiden.be